Subsidie voor waterstoftankstations en waterstofvoertuigen
Sinds 1 april 2025 kunnen samenwerkingsverbanden die willen investeren in waterstoftankstations en waterstofvoertuigen, subsidie aanvragen. Er is in totaal 40 miljoen euro beschikbaar. De Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWIM) blijft open voor aanvragen tot en met 18 juni 2025.

Met SWIM kunnen samenwerkingsverbanden van ondernemers die willen investeren in waterstof als brandstof, subsidie aanvragen voor (een deel van) de meerkosten. Voorwaarde is dat het samenwerkingsverband bestaat uit één exploitant van een waterstoftankstation en ten minste één onderneming die actief is in transport of logistiek. Ook andere ondernemers, zoals verladers, kunnen bij het samenwerkingsverband aansluiten.
Subsidie
SWIM bestaat uit twee onderdelen:
- Waterstoftankstation:
Voor investeringen in de bouw, uitbreiding en/of opwaardering van een waterstoftankstation voor zwaar wegvervoer is de vergoeding maximaal 40% van de kosten die in aanmerking komen voor subsidie. Er is maximaal € 2 miljoen per aanvraag beschikbaar. - Waterstofvoertuigen:
Voor de aanschaf of retrofitting van één of meer waterstofvoertuigen is de vergoeding maximaal 80% van de meerkosten (vergeleken met een dieselvoertuig). Er is maximaal € 5 miljoen voor alle voertuigen per aanvraag beschikbaar. Met retrofitting laat u vervoermiddelen aanpassen tot emissievrij vervoer op waterstof.
Het is ook mogelijk een samenwerkingsverband samen te stellen met een bestaand tankstation, waarbij alleen subsidie wordt aangevraagd voor de voertuigen.
U kunt de aanvraag doen via de website van de RVO.
Verlenging
Op 1 april is ook besloten dat de Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit langer open blijft dan in eerste instantie gepland was. SWIM blijft open tot en met 18 juni. Zo hebben samenwerkingsverbanden meer tijd om een aanvraag te doen.
Verduurzaming
Naar verwachting gaat in Nederland de vrachtwagenheffing halverwege 2026 van start. Net als in de landen om ons heen gaan eigenaren van vrachtwagens dan een bedrag betalen per gereden kilometer, op de snelwegen en een aantal provinciale en lokale hoofdwegen. Emissievrije vrachtwagens krijgen een forse korting op het tarief. De netto-opbrengst van de vrachtwagenheffing gaat naar subsidies voor verduurzaming en innovatie van de transportsector. Vanuit deze pot wordt 10 miljoen euro bijgedragen aan de regeling SWIM. Zo vermindert de CO2-uitstoot van het goederenvervoer in Nederland.