Testen voor vrachtwagenheffing van start

Op de A12 bij Bodegraven is het eerste wegportaal voorzien van apparaten voor de controle op vrachtwagenheffing. Deze controleapparaten zijn nodig om toezicht te kunnen houden op de naleving van de wet Vrachtwagenheffing. Tot de start van de heffing (naar verwachting medio 2026) worden de camera’s en andere apparaten aan het portaal in een aantal periodes uitvoerig getest. Vanaf de start van de vrachtwagenheffing worden de gegevens die de apparaten vastleggen, gebruikt voor het daadwerkelijke toezicht op de naleving.

Binnenkort wordt op de A16 een tweede portaal voorzien van apparatuur. In totaal worden verspreid door Nederland 61 vaste wegportalen boven snelwegen en N-wegen voorzien van controleapparaten.

Wat en waarom waarnemen?

De portalen spelen straks een belangrijke rol in toezicht en handhaving van de vrachtwagenheffing. De controleapparaten aan de portalen registreren dan de kentekens van passerende vrachtwagens en lezen de boordapparatuur uit. Zo kan bepaald worden of een vrachtwagen is voorzien van werkende boordapparatuur en of er een lopend contract met een dienstaanbieder voor tolbetaling is.

Het portaal boven de A12 is nu als eerste voorzien van camerasystemen en zogenoemde DSRC-antennes (Dedicated Short-Range Communication), die communiceren straks met de boordapparatuur in vrachtwagens. Rijkswaterstaat heeft de noodzakelijke elektriciteitsaansluitingen en digitale verbindingen bij het portaal aangebracht. De leverancier Vitronic heeft vervolgens de controleapparaten bevestigd. De aankomende tijd testen Vitronic en de RDW of de apparatuur en het dataverkeer goed werken. Zo moet het geheel voldoen aan alle eisen rondom privacy en security en moeten camera’s onder alle (weers)omstandigheden duidelijke foto’s leveren.

Hoe werkt vrachtwagenheffing?

Naar verwachting medio 2026 voert Nederland een vrachtwagenheffing in. Net als landen om ons heen betalen eigenaren van vrachtwagens dan een bedrag per gereden kilometer, op de snelwegen, een aantal N-wegen en enkele gemeentelijke wegen. Tegelijk vervalt het Eurovignet en wordt de motorrijtuigenbelasting voor vrachtwagens tot het minimum verlaagd. De netto-opbrengsten van de heffing worden gebruikt voor innovatie en verduurzaming van de vervoersector. 

Vanaf de start van de heffing moeten vrachtwagens op iedere weg in Nederland op elk moment werkende boordapparatuur hebben. De boordapparatuur bepaalt op basis van een satellietnavigatiesysteem de positie van een vrachtwagen. Op basis van deze data wordt het aantal gereden kilometers en het verschuldigde bedrag bepaald. De controleapparaten aan de wegportalen worden gebruikt voor het toezicht en de handhaving.

Waarnemingsplan

De manier waarop de waarneming voor vrachtwagenheffing plaats vindt, is omschreven in het zogeheten waarnemingsplan. Daarin staat onder meer welke controleapparaten gebruikt worden, hoe deze werken, waar ze geplaatst worden en hoe er met de geregistreerde gegevens wordt omgegaan. Het waarnemingsplan is op 7 maart gepubliceerd in de Staatscourant.