Internetconsultatie concept wijziging Besluit vrachtwagenheffing

Vandaag is de internetconsultatie gestart van het concept voor de wijziging van het Besluit vrachtwagenheffing (ook wel Algemene Maatregel van Bestuur genoemd). Belanghebbenden en belangstellenden worden uitgenodigd om via deze internetconsultatie hun mening te geven over het voorliggende Conceptbesluit. Dit kan tot en met 25 november 2024 via internetconsultatie.nl.

Aanleiding

De Wet vrachtwagenheffing is in 2022 door het parlement aangenomen en is op 1 januari 2023 (gedeeltelijk) in werking getreden. Inmiddels zijn de Europese regels voor tolheffingen gewijzigd. Daarom is ook wijziging van de Wet Vrachtwagenheffing noodzakelijk. Hiervoor is recentelijk een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. De voorgestelde wijzigingen van de wet maken ook enkele wijzigingen nodig van het Besluit vrachtwagenheffing. Daarnaast worden enkele andere wijzigingen aangebracht die bijdragen aan een goede uitvoering van de vrachtwagenheffing. Over de wijzigingen in het besluit gaat deze internetconsultatie.

Voorliggende wijzigingen

Met het voorgestelde besluit wordt bepaald welke documenten de houder van een vrachtwagen kan aanleveren om de dienstaanbieder in staat te stellen te bepalen welk tarief voor de vrachtwagenheffing van toepassing is. Het gaat dan bijvoorbeeld om het Certificaat van Overeenstemming (CVO) of het Klanteninformatiedossier (CIV). Verder wordt geregeld dat de tolheffer de naam, het adres, de woonplaats en de contactgegevens kan registreren van een houder die nog geen dienstverleningsovereenkomst heeft gesloten. Dat maakt het mogelijk dat deze houder wordt geïnformeerd over zijn verplichting om dat alsnog te doen. Hierdoor kunnen boetes worden voorkomen.

Ook wordt bepaald welke persoonsgegevens de tolheffer mag verwerken van houders van een vrachtwagen die is vrijgesteld van de vrachtwagenheffing, en van houders van voertuigen die lijken op een vrachtwagen, maar dat niet zijn. Dat maakt het mogelijk om hen te informeren over het feit dat zij geen vrachtwagenheffing hoeven te betalen.

Tot slot worden de geboortedatum en geboorteplaats van een houder toegevoegd aan de gegevens die mogen worden verwerkt voor de handhaving. De reden om deze gegevens van een houder te verwerken is dat het van belang is om voorafgaand aan de inning en incasso van bestuurlijke boetes de juiste persoon als debiteur vast te stellen.

Vervolg

Uw inbreng kan bijdragen aan verbetering van het Besluit vrachtwagenheffing. Na de consultatieperiode wordt binnen enkele weken op internetconsultatie.nl een verslag gepubliceerd met de reactie van IenW op de inbreng. De respondenten die op de internetconsultatie hebben gereageerd, ontvangen een bericht zodra de verslagen online worden gepubliceerd.