Wetsvoorstel wijziging Wet Vrachtwagenheffing

In 2026 start in Nederland de vrachtwagenheffing. Net als in landen om ons heen betalen eigenaren van vrachtwagens dan een bedrag per gereden kilometer, op de snelwegen, een aantal N-wegen en enkele gemeentelijke wegen. Omdat de Europese regels voor tolheffingen zijn gewijzigd, is een wijziging op de Wet vrachtwagenheffing noodzakelijk. Hiervoor is een wetsvoorstel  gemaakt dat aan de Tweede Kamer is aangeboden. Een belangrijke voorgestelde wijziging is dat het tarief per gereden kilometer ook op CO2-uitstoot wordt gebaseerd.

De inzet is om de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel ruim voor de start van de vrachtwagenheffing af te ronden. Dit schept duidelijkheid aan de ondernemers die straks vrachtwagenheffing moeten betalen en aan de organisaties die de Vrachtwagenheffing moeten invoeren.

Belangrijkste voorgestelde wetswijzigingen

Voorstel 1: De tarieven van de vrachtwagenheffing worden in het wetsvoorstel ook gebaseerd op de CO2-emissieklasse. Daarbij geldt dat hoe zuiniger het voertuig hoe lager het tarief per gereden kilometer. Emissievrije vrachtwagens krijgen een maximale korting op het tarief per kilometer.

Voorstel 2: Er komt een nieuwe vrijstelling voor emissievrije vrachtwagens met een gewicht tot 4,25 ton. Dit helpt ondernemers die investeren in bedrijfsvoertuig(en) zonder schadelijke uitstoot.

Voorstel 3: Op basis van de nieuwe Europese regelgeving wordt vastgelegd  dat bij de uitvoering van de vrachtwagenheffing geen onderscheid wordt gemaakt naar:

  1. nationaliteit, herkomst of bestemming van het vervoer,
  2. land van registratie van het voertuig;
  3. land van vestiging van de vervoerder.

Een internetconsultatie over de voorgestelde wetswijzing heeft begin 2024 plaatsgevonden. Het verslag is hier te vinden.

Internetconsultatie Besluit vrachtwagenheffing

Naast een wijziging in de Wet vrachtwagenheffing is ook een wijziging nodig van het Besluit vrachtwagenheffing. In een internetconsultatie kunnen burgers en bedrijven op de voorgestelde wijziging van het Besluit vrachtwagenheffing reageren, hun mening geven en ideeën inbrengen. Deze internetconsultatie start binnenkort op de website www.internetconsultatie.nl